Ekonomi

Aşırı tuz böbrek yetmezliği riskini artırır

Medipol Çamlıca Üniversitesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Şehmus Özmen, yüksek tuz tüketiminin hipertansiyon, osteoporoz, protein kaçağı ve böbrek hasarına neden olabileceğini bildirdi.

Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Özmen, 9 Mart Dünya Böbrek Günü münasebetiyle aşırı tuz tüketiminin yol açtığı risklere ve yol açtığı hastalıklara dikkat çekerek değerlendirmelerde bulundu.

Böbrek yetmezliğini önlemek için yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini belirten Özmen, tüketilen tuzun vücutta birçok değişikliğe neden olduğunu söyledi.

Özmen, “Fazla tuz tüketildiğinde kişi kendini şişkinlik ve susuzluk hisseder. Tuzu dengelemek için vücut su fiyatı, el ve ayaklarda şişlik görülebilir. En değerlisi kandaki artıştır. Artışın daha belirgin olduğu belirlendi.Vücuttaki tuz artışına kişinin tepkisi genetik ve hormonal faktörlerden etkilenir.Tuz tüketimi hipertansiyon ilaçlarına karşı da direnç oluşturur.” ifadelerini kullandı.

Tuz tüketiminin yol açtığı hastalıklar hakkında da bilgi veren Özmen, bunları hipertansiyon, kalsiyum kaybı (kemik erimesi), protein kaçağı, artmış intraglomerüler basınç, böbrek hasarı, böbrek taşı oluşumu ve insülin direnci olarak sıraladı.

“Tuzsuz veya tuzu azaltılmış ürünleri tercih edin”

Yüksek tuz tüketiminin mide mukozasına zarar vererek kanser gelişimine yol açabileceğine işaret eden Özmen, “Dünya Sağlık Örgütü, hastalıkları önlemek amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak öneriyor ( SALTurk-1 çalışmasında ülkemizde kişi başı günlük tuz tüketimi 18 gram olarak belirlenmiş, 2012 yılında yapılan çalışmada bu oran 15 gr/güne düşmüştür.

Hazır soslar, atıştırmalık ürünler, tuzlu kuruyemişler, turşu/salamura konserveleri, tuzlu, tütsülenmiş et ve balık ürünleri, aromalı veya aromasız, doğal veya doğal olmayan mineralli içeceklerin yüksek oranda tuz içerdiğini belirten Özmen, tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı. tuz kullanarak:

“Satın alınan işlenmiş ürünlerin etiket bilgilerini okuyunuz. Tuzsuz veya tuzu azaltılmış ürünler tercih ediniz. Peynir, zeytin, salamura ürünleri kullanmadan önce bol su ile yıkayınız. Restoran ve kafelerde yemeklerin tuzlu veya tuzsuz hazırlanmasını talep ediniz. Tuz yerine doğal lezzet arttırıcılar (soğan, sarımsak), baharatlar, limon, sirke, biber, nane, kekik, maydanoz, dereotu, fesleğen vb.) Fazla tuz tüketimi azaltılarak bu hastalık ve risklerin önüne geçilebilir. .Ülkemizde tuz tüketimi hala çok yüksek.Bunun azaltılmasıyla hipertansiyon, kalp krizi, inme/felç, kronik böbrek hastalıklarının neden olduğu birçok sağlık sorunu önlenebilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort